5.12. Ljubljana: Svobodne DEMOKRATIČNE ŠOLE - Šole v katerih se otroci radi učijo PDF natisni E-pošta

shbPredstavitev šole Kapriole v Nemčiji in šole Summerhill v Angliji
Kdaj in kje: sreda 5.december ob 19:30, Knjižnica Šiška, Trg komandanta Staneta, Ljubljana

Z besedo in sliko bomo pokukali v vsakdanjik dveh demokratičnih šol.

Spoznali bomo pomembne razlike med šolama in razloge zanje.
Predavanje je nadaljevanje predstavitve Svobodnih demokratičnih šol, ki je bila v knjižnici pred 14 dnevi.

Povzetek vsebine prejšnjega predavanja:
1. Otroci sami izbirajo, kaj bodo počeli (se učili ali se igrali). Učijo se le tiste predmete, ki jih zanimajo, sami izberejo kdaj kje in s kom se bodo učili.
2. Šolska pravila določajo otroci in učitelji na skupnih glasovanjih. Vsakdo ima 1 glas, tako da imajo otroci v vseh zadevah "premoč" nad učitelji.
3. Vsak učenec lahko počne, kar ima rad in kar mu je pomembno, vendar je dolžan tudi drugim dati enako možnost, da delajo, kar je pomembno njim.

Ker otrok nihče ne nagovarja k učenju, se večino časa igrajo, berejo ali se ukvarjajo s čim drugim, kar jih zanima. Učitelji jih ne nadzorujejo ali usmerjajo. Kar na prvi pogled deluje kot navajanje na lenobo, neodgovornost in anarhijo, se izkaže za nasprotno: otroci radi postavljajo pravila in se jih tudi držijo. Ob popolni odsotnosti pritiska, da se morajo učiti, se v otrocih zbudi naravna motivacija za učenje. Ker se želijo učiti, znanje osvajajo veliko hitreje in z manj napora.

Na maturi dosegajo v povprečju enake ali boljše rezultate kot učenci iz običajnih šol. Še pomembnejše od pridobljenega znanja pa so veščine, ki se jih učenci naučijo sproti, brez učenja: samostojno znajo planirati svoj čas čez dan, zastavljajo in uresničujejo svoje dolgoročne cilje, spoznajo svoje nadarjenosti, spoštujejo drugačne od sebe, spoznajo koristnost reda v skupnosti in ni jih sram biti kakršni so. Vešči so timskega dela in pridobivanja podpore vrstnikov za svoje ideje (argumentiranja).

Šolska pravila
Vsaka šola ima dolg seznam šolskih pravil, ki so vsa bila izglasovana s strani učencev. Učenci pravila stalno dodajajo in spreminjajo. Razen šolskih pravil ni nobenih zapovedi, ki bi jih diktirali odrasli ali ministrstvo - ne moralnih, ne verskih. Skupnost učencev na dolg rok sama "poskrbi", da v šoli zavladajo pravila, ki prinašajo varnost, dobre odnose in prijetno vzdušje za bivanje.
Kršitve dogovorjenih pravil in spore obravnavajo učenci in učitelji skupaj, tudi o ukrepih odločajo z glasovanjem. V šolah vlada red, ni tekmovalnosti, rivalstva, vandalizma in napetosti med ljudmi.

Po svetu je približno 200 svobodnih demokratičnih šol. Najstarejša je šola Summerhill, ustanovljena okrog leta 1930. Sloveniji najbližje so šole v Avstriji in Nemčiji.

Gradiva na temo svobodnih demokratičnih šol v slovenščini praktično ni. Veliko informacij je v tujih jezikih:
- Internet: "Democratic education", "EUDEC", "YouTube-Democratic education"
- Podporniki alternativnih šol v Sloveniji se zbirajo na: Facebook: "Alternativne oblike izobraževanja"
- Priporočeno branje: A.Neill: Summerhill (obstaja tudi prevod v hrvaščino in srbščino; v Cobiss iskanje vpiši "summerhill")