21.11., Ljubljana: SVOBODNE ŠOLE v Evropi - "Jaz odločam, kaj se bom učil" PDF natisni E-pošta

altsolaV sredo 21.novembra ob 19:00 v knjižnici Bežigrad, Einspielerjeva 1, Ljubljana (vstop prost)
(trajanje pribl. 60 min + čas za morebitna vprašanja in odgovore, video posnetke itd,)

Šole imajo dve glavni načeli:
1. Otroci sami izbirajo, kaj bodo počeli (se učili ali se igrali). Učijo se le tiste predmete, ki jih zanimajo, sami izberejo kdaj kje in s kom se bodo učili.
2. Šolska pravila določajo otroci in učitelji na skupnih glasovanjih. Vsakdo ima 1 glas, tako da imajo otroci v vseh zadevah "premoč" nad osebjem šole.

Čeprav na prvi pogled take šole otroke navajajo na lenobo, neodgovornost in anarhijo, se v praksi zgodi nasprotno: ko je otrokom dana popolna svoboda, začnejo sami postavljati pravila in se jih tudi držijo.
Kljub temu, da se skozi celo osnovno in srednjo šolo več igrajo kot učijo in čeprav nihče od njih ne zahteva znanja, se učenci samoiniciativno naučijo toliko, da imajo na maturi v povprečju enake ali boljše rezultate kot učenci iz običajnih šol.

Število tovrstnih šol po svetu narašča že 50 let. Si jih bomo v prihodnosti nekaj ustanovili tudi v Sloveniji?


Monica Caltran in Rok Babnik ata se letos poleti udeležila evropskega kongresa svobodnih ali demokratičnih šol v Nemčiji.
Lepo vabljeni k posredovanju vabila prijateljem, ki iščejo drugačne pristope za svoje otroke.

Več o alternativnih oblikah izobraževanja si lahko preberete v tem prispevku (naročite se lahko tudi na prejemanje novic posebej s tega področja).