16.6. Ljubljana: Permakulturna delavnica SINERGIČNI VRT PDF natisni E-pošta

SinergicniZ delavnico bomo začeli ob 8.30 uri, dobimo pa se pred restavracijo Livada.

Sinergijski načinu vrtnarjenja je permakulturna metoda, ki jo je zasnovala Emilia Hazelip.
Metoda upošteva naravni življenski krogotok in si prizadeva za čimmanjše posege v zemljo, skrb za zdravo in živo prst, prenehanje dodajanja gnojil in pesticidov, ....ter za sobivanje biotsko čimbolj raznolikih rastlin, ki se med seboj dobro ujemejo.  Pri tem nastanejo grede, ki so posajene in posejane z več rastlinami, ki si medsebojno pomagajo, in recimo druga drugi odganjajo škodljivce, si s koreninami rahljajo zemljo, druga drugi nudijo gnojilo in ustvarjajo pogoje za živo in zdravo zemjo.

Na delavnici se bomo naučili  kako razlikovati med dvignjeno in visoko gredo, kako pravilno zasaditi rastline, oskrbovati gredice, ter postavili gredo, ki je osnova takšnega vrtnarjenja.

Najprej bi pogledali Skupnostni sinergični vrt, ki ga s svojimi prijatelji urejam in vodim na Rakitni, ter Eksperimentalni Spiralni sinergični vrt, ki ga urejam sama, nato pa bi na vrtu Vojkota Anzeljca v Ljubljani oblikovali dvignjeno gredo in nanjo nasadili raznolike rastline, ki se bodo po načelu dobrih sosedov in sinergičnega vrtnarjenja  lepo družile in zdravo napredovale do jesenskega obiranja.

Za kosilo svetujem, da naredimo skupni pogrinjek. Vsak prinese eno jed in svojo pijačo, ki ju postavimo na skupno mizo.
Za malico pa poskrbi vsak sam.

Vrtno orodje (vile, lopata, grablje, in malo vrtno orodje:lopatka, klin, motikca), je zelo dobrodošlo.

Dodatne informacije in prijave na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želiš videti, omogoči Javascript. .
Zaželjena donacija je 30€ na osebo, ki vsebuje semena in sadike ter ostale materile za zasaditev. Če kdo ne zmore, prispeva, kolikor pač lahko.

Veselim se prijetnega druženja z vami.
Leonora Jakovljević