Video PDF natisni E-pošta

Vedno popoln seznam video prispevkov na temo ekovasi najdete na straneh Studia 12.

 

30.5.09 - 3. dan ekovasi: Prenova / novogradnja - za in proti

vloga_arhitekta(41: 46) Prenova ali novogradnja - za in proti. Predava Anja Premk - 30.5.09 - 3. dan ekovasi.

 

 

 

30.5.09 - 3. dan ekovasi: Permakultura

vloga_arhitekta(52:19) Permakultura kot sistem načrtovanja. Predava permakulturist Janez Božič - 30.5.09 - 3. dan ekovasi.

 

 

 

30.5.09 - 3. dan ekovasi: Masivna lesena hiša

vloga_arhitekta(57:07) Primer iz prakse: Gradnja masivne lesene hiše (posnetek umaknjen).

 

 

 

 

30.5.09 - 3. dan ekovasi: Hiša iz ilovice in slame

vloga_arhitekta(52:02) Primer iz prakse: Hiša iz ilovice in slame - gradnja, materiali, prednosti in slabosti, izkušnje bivanja. Predava Robert Veselko - 30.5.09 - 3. dan ekovasi

 

 

 

29.12.08 - 2.dan Ekovasi: Vloga arhitekta v procesu nastanka ekološke arhitekture in naselji

vloga_arhitekta(48:12) Že naši pradedje so živeli v povezanosti in sožitju z naravo in krajino. Postavitev in gradnja objektov je bila premišljeno izbrana v smislu trajnostnega načina bivanja. Danes ko raziskujemo stara naselja in njihovo modrost gradnje je na nas, da modro združimo staro in novo ...

 

 

24.12.08 - 2.dan Ekovasi: Urbanizem, staro in novo v prostoru

urbanizem_v_prostoru(48:12) Cilji sodobnega urbanističnega načrtovanja so zagotoviti maksimalno kakovostno vključitev objektov v prostor, glede na ekologijo, kulturno dediščino ter hkrati zagotoviti kakovost življenja posameznikov z njihovimi socialnimi potrebami.

 

 

 

19.12.08 - 2.dan Ekovasi: Gradbena fizika

ekovas2_gradbena_fizika(49:54 )Znanje gradbene fizike je nepogrešljivo pri gradnji nizkoenergetskih, pasivnih zgradb.Združuje pojave povezane s prenosom toplote, rabe energije v stavbah, vodne pare, izolacijske zaščite ...Pomembno pri gradnji nizkoenergiskih objektov, oz. pasivnih zgradb je sodelovanje arhitekta od samega začetka.

 

 

14.12.08 - 2. dan ekovasi: Uvod v biološko gradnjo

ekovas2_uvod_v_biolosko_gradnjo(49:04 ) Kako pričeti z gradnjo eko-hiše? Smernice, izkušnje in nasvete o različnih vidikih gradnje (lokacija, geološke motnje, gradbeni materiali, vlaga, vonj, izolacija, temperatura zidov, izraba sončne svetlobe in tudi druge) je predstavil Stojan Habjanič (univ. dipl. ing. grad), ki sledi načelu, da je grajeni prostor odraz duhovnega stanja družbe.

 

 

 

28.11.08 - Ekovas - prijetno življenje na 1/3 okoljskega odtisa

Ekovas_okoljski_odtis_domen_zupan_28.11.08(23:38) V svetu obstaja že kar nekaj ekoloških skupnosti, ki živijo in delujejo po načelu trajnostnega razvoja in minimalnega okoljskega odtisa. O ekovaseh, o izkušnjah bivanja v teh skupnostih, o temeljih na katerih slonijo, smo govorili z Domnom Zupanom, idejnim vodjo projekta Ekovas.

 

 

3.9.08 - Šolanje za eko vasi v Findhornu

Ekovas_Findhorn_3_9(39:40) Kako se gradnje ekoloških vasi in sobivanja v takšni skupnosti lotevajo na Škotskem, je v predavanju predstavil Domen Zupan, organizator konference Dan ekoloških vasi. V okviru enomesečnega šolanja v Findhornu je spoznaval ekovas kot preizkušen odgovor na naraščajoče svetovne probleme. Z udeleženci konference je podelil svojo izkušnjo ter novo pridobljeno znanje in odgovarjal na njihova vprašanja.

 

 

28.8..08 - Konkretne izkušnje eko gradnje – 3.del

Ekovas_konkretne_izkusje_28.8.08(22:00) Predstavitev 3-letnega projekta: od izbire lokacije, iskanja najbolj ekoloških in varčnih rešitev, do zgrajene pasivne hiše. Vida Pavlica je obiskovalcem konference Dan ekoloških vasi predstavila svoj proces zbiranja informacij, izbire najustreznejših materialov (lesena konstrukcija, slamnate bale, glineni ometi...) in sodobnih naprav (kompostno stranišče) za opremo svoje ekološke hiše.

 

 

20.8.09 - Konkretne izkušnje eko gradnje – 2.del

Ekovas_konkretne_izkusje_20.8.08Miro Žitko je samouk ekološki gradbenik z bogatimi izkušnjami. Pred leti je na Razazijah sredi neokrnjene narave zase zgradil glineno lesenjačo, lansko leto poleti pa je prvič organiziral šolo ekološke gradnje. Posebnost njegove hiše je povsem ekološka gradnja potresno varne hiše, brez ene lopate betona, odlični bivalni pogoji in nizko stroškovna gradnja. Večino materialov za gradnjo hiše pridobi neposredno iz okolice hiše, kar je resnični izkaz prave ekološke gradnje. V predavanju na konferenci Dan ekoloških vasi je svoje znanje podelil z obiskovalci.

 

 

5.8.08 - Konkretne izkušnje eko gradnje -1.del

Ekovas_konkretne_izkusje_5.8.08Stojan Habjanič, univ. dipl. ing. grad., je že od leta 1993 dejaven na področju biološke gradnje, ekologije prostora in energije stavb. V teh letih se je srečal s številnimi izzivi, novimi znanji in tehnologijami ter tudi s pozabljenimi znanji. Na konferenci Dan ekoloških vasi je svoje bogate izkušnje podelil z obiskovalci ter jih pospremil s štirimi različnimi dokumentacijami, od gradnje eko hiše do prenove stavbne dediščine.

 

 

2.7.08 - Stanje okolja v Sloveniji - Anton Komat

Ekovas_stanje_okolja_2.7.08(20:01) Anton Komat, neodvisni raziskovalec, publicist, pisatelj, ekolog in okoljevarstvenik govori o času, ki prihaja. Ekovasi - edina pot preživetja človeštva! Črpanje virov zaradi nespametnih odločitev. Smo posvečena generacija. Zaradi podražitve hrane bo v nekaj letih sledil propad globalnih transportov. Preživeli bodo tisti, ki so lokalno samooskrbni. Moč je v lokalni skupnosti in samooskrbi! Genska tehnologija kot dokončna objektivizacija in podreditev narave in s tem človeka. Paradigmo pomanjkanja moramo pozabiti. V naravi ni pomanjkanja, v naravi je vse optimalizirano! V Sloveniji je vedno manj vode. Ljudje niso neosvesceni, temveč zmanipulirani! Ekovas so ljudje, ki jo sestavljajo, njihovi odnosi; ne pa materiali iz katerih je narejena!

 

29.6.08 - Vključenost eko naselja v širši prostor

Ekovas_vkljucenost_v_okolje_29.6.08(24:04) Dan ekovasi - Dr. Danijel Rebolj je spregovoril o razlogih za nastanek alternativnih modelov razvoja družbe. Dotaknil se je izzivov nastanka novih skupnostih: problema preskrbe, vpliva eko-naselij na okolje ter velikega pomena integracije v že obstoječo širšo družbo.

 

 

 

19.6.08 - Arhitektura ekovasi

Ekovas_arhitektura_ekovasi_19.6.08(35:32) Pomen arhitekture, kulturnega izročila, enostavnosti in funkcionalnosti na primeru ekovasi. Ira Zorko, arhitekt.

 

 

 

 

18.6.08 - Socialna plat ekovasi - povzetek

Ekovas_socialna_plat_18.6.08(13:31) Dan ekovasi - Povzetek predavanja. Socialna plat, sestavljanje skupin, sistemi odločanja, razreševanje razlik... Inteligentnost in modrost. Človek bitje in ne dejanje. Kaj je pomembnejše, organiziranost ali vodenje? Kaj je konflik? Reševanje konfliktov. Kdo v svetu odloča? Modrost je poslušati srce!