Predavatelji PDF natisni E-pošta

brane_leo.jpgBrane Krapež in Leo Ivandič sta predstavljena na straneh Šole čustvene inteligence.


ira_zorko.jpgIra Zorko, u.d.i.a. 
je leta 1992 diplomiral na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Za postavitev lesene brvi v središcu Ljubljane je istega leta prejel študentsko Plecnikovo nagrado. Od leta 1994 opravlja prakso arhitekta v svobodnem poklicu in hkrati redno objavlja v casopisih in strokovnih revijah. Kot soustanovitelj je bil deset let clan Odprtega kroga in pa skupine Sestava, ki je leta 2004 prejela Župancicevo priznanje mesta Ljubljane za umetniško in arhitekturno preobrazbo nekdanjih vojaških zaporov v Mladinskem hotelu Celica. Naravo prostora in arhitekturno tradicijo razume kot živ jezik, ki ga je mogoce na sodoben nacin negovati in dopolnjevati. 

 

Danijel Reboljdr. Danijel Rebolj, univ.dipl.inž.gradb., mag. rač., l. 1956
redni profesor za gradbeno in prometno informatiko na Fakulteti za gradbeništvo Univerze v Mariboru; soustanovitelj Mariborske kolesarske mreže, društva za trajnostni promet; član Združenja za ozaveščanje kulture bivanja Ljubor in strasten ljubiteljski igralec (Gledališče Kavazu). Življenjski moto: Brez idealizma življenje izgubi barve, brez kreativnosti izgubi polet, brez ljubezni do sočloveka izgubi smisel!

 

 

anton_komat.jpgAnton Komat
je neodvisni raziskovalec, pisatelj, publicist in tudi avtor nekaterih prispevkov. Objavil je na stotine člankov, je scenarist in voditelj TV-filmov in radijskih oddaj, predavatelj in varuh narave. Že otroštvo je preživel na bregovih reke Glinščice pod Rožnikom. Za vse življenje ga začarala ta reka, ki je takrat še svobodno vijugala skozi loge starih vrb in jelš, v tolmunih so plavale jate rib, vse naokrog pa so bile livade polne cvetja, petja ptic, pisanih metuljev in mavričnih kačjih pastirjev. Antona pri raziskovanju še vedno najbolj privlači voda. Zanima ga njena biološka vrednost in stopnja sozvočja energij, ki jih voda prenaša na žive organizme.

 

 

Stojan Habjanič

Stojan Habjanič, univ. dipl. ing. grad., energetika in gradbeništvo
Rojen v Murski Soboti leta 1958, po poklicu univerzitetni diplomirani inženir gradbeništva, je že od leta 1993 dejaven na področju biološke gradnje, ekologije prostora in energije stavb. V teh letih se je srečal s številnimi izzivi, novimi znanji, s pozabljenimi znanji in srečal številne zanimive ljudi.

Rdečo nit njegovega delovanja v vseh teh letih bi nesporno lahko označili s pojmi: interdisciplinarnost, radovednost, narava, nenehno novi izzivi ter večno učenje.

Na področju »zdrave in varčne gradnje« je v Sloveniji dobesedno »oral ledino«. Prevajanje literature, tekstov, projektiranje konstrukcij in hiš, izobraževanje lastnih in drugih izvajalcev, izobraževanje inženirjev, arhitektov, obrtnikov in investitorjev, sodelovanje na številnih konferencah in seminarjih, inženiring, izvajanje gradbenih del, vodenje delavnic z neposrednim prikazom,... in še in še se je nabralo v teh letih. Sodeloval je pri razvoju ekoloških hiš različnih tipov, od montažnih do zidanih, kakor tudi pri prenovi stavbne dediščine. V zadnjih letih je tudi v naših krajih sodeloval pri realizaciji nekaj hiš, ki jih lahko uvrstimo v skupino ekoloških in tudi bioloških hiš.

 

Vida Pavlica
bo predstavila lastne izkušnje gradnje ekološke hiše z izvajalci (lesena konstrukcija, slamnate bale, glineni ometi...).

 

miro_zitko.jpgMiro Žitko
je samouk z bogatimi izkuš­nja­mi. Po poklicu je mehanik, po srcu pa ekološki gradbenik. Pred leti je na Razazijah sredi neokrnjene narave zase zgradil glineno lesenjačo. Lansko leto poleti pa je prvič organiziral šolo ekološke gradnje, ko je skupina zanesenjakov v enem vikendu postavila dobršen del nove hiše. Posebnost njegove hiše je povsem ekološka gradnja potresno varne hiše, brez ene lopate beto­na, odlič­ni bivalni pogoji in nizko stroškovna gradnja. Večino materialov za gradnjo hiše pridobi neposredno iz okolice hiše, kar je resnični izkaz prave ekološke gradnje.

 

domen_zupan.jpgDomen Zupan
po obdobju iskanja svobode v raziskovanju sveta in različnih oblikah letenja, je našel svoje poslanstvo v iskanju in promociji trajnostnih rešitev. Šolanje za ekovasi v Findhornu na Škotskem je bila čudovita življenjska izkušnja in popotnica za delo na tem področju. Po vrnitnvi se je spoprijel z izzivom organizacije prvega "tradicionalnega" Dneva ekovasi v Sloveniji.

Vizija: "Naši otroci bodo sobivali v čistejšem okolju in pijaznejši družbi!"