Vabljeni na že tradicionalni Dan ekovasi! Namen dneva ekovasi je praznovanje pobud ekoloških skupnosti na podeželju, da jih spodbudimo, okrepimo, motiviramo, osvetlimo in navežemo na širši evropski kontekst.
 
Kot že vsa leta do zdaj, bo glavnina programa potekala po metodi odprtega prostora, da se bomo še bolj poglobljeno povezovali in se učili drug od drugega. Čar ekološke skupnosti je, da nas prisili k učenju in osebnostni rasti, prinaša marsikatero radost, pa tudi mnoge izzive. Vseživljenjsko učenje se začne pri mladih in upamo, da bodo naslednje generacije znale graditi skupnosti še bolje kot sedanja.
 
Zgodovina dneva ekovasi
Od leta 2008 do leta 2019 je organizacija dneva ekovasi večinoma potekala preko spletne strani ekovas.si. Prvi pobudnik dneva ekovasi je bil Domen Zupan. V organizacijo se je vključeval tudi Nara Petrovič, ki je po letu 2012 prevzel pobudo in kontakt z Globalno mrežo ekovasi (GEN).
Začelo se je v Naklem, kjer so srečanja potekala do leta 2010, nadaljevalo na Razaziji v letu 2011, na Pomjanu 2012, v Art središču ob vasi Središče 2013, v Mokrem potoku 2014, na Sončnem griču 2015, v Podgradu pri Vranskem 2016, v Frankolovem 2017, v Jakobskem dolu 2018, na Sončnem griču 2019. Leta 2020 je dan ekovasi odpadel zaradi pandemije korone, v letu 2021 pa smo ga izvedli v okrnjeni različici v ekovasi Mokri potok.
Od leta 2017 naprej je Dan ekovasi osrednji dogodek, vključen v Evropski dan trajnostnih skupnosti.
 
PRIJAVE OBVEZNE: Za obisk dogodka se morate obvezno prijaviti preko spletne prijavnice.
Organizator: Permakulturno društvo in veterani dnevov ekovasi
Gostitelj: Zavod Svet na dlani, Briše pri Polhovem Gradcu

 

PROGRAM DNEVA (možnost sprememb v programu zaradi prilagajanja)

9.00-9:45

prihod

10:00-10:30

Otvoritev, spoznavanje in predstavitev gostitelja

10:30-11:00

Kaj se dogaja po Sloveniji? Predstavitve pobud v “blisku”

11:00-12:00

Uvod v metodo odprti prostor in oblikovanje programa dogodka

12:00-13:00

Odprti prostor

13:00-14:30

Kosilo in tržnica

14:30-16.00

Proakcijska kavarna: Oblikovanje skupnosti po Sloveniji -- kako se povezati in kje?

16:00-19:00

Odprti prostor

19:00

Zaključek  -- ogenj, glasba

Predstavitve pobud v “blisku” nam bodo na začetku podale oris tega, kar se v Sloveniji dogaja. Če sami kaj oblikujete ali šele kujete, vas prosimo, da pripravite 1-minutno predstavitev: kdo ste, na katerem koncu, v kateri fazi, kaj je vaše bistvo in ali iščete še koga, da se vam pridruži.

Z metodo odprtega prostora bomo sestavili večji del programa iz vsebin, ki jih boste udeleženci prinesli s sabo. Ena od osrednjih tem bo, na primer, “Orodja za povezovanje - skupnostni inkubator CLIPS.” Dobrodošli so glasbeni krogi, masažne delavnice ali razvajanja, spoznavanje metod za boljše sodelovanje, načrtovanje, pogovori o temah, ki vas zganejo: vzgoji otrok, vključevanju starejših, vplivnih knjigah, boljšemu razumevanju sebe in družbe itd. itd.

Proakcijska kavarna se bo navezala na predstavitve pobud v blisku. 5-10 izmed predstavljenih pobud bomo izpostavili, jih podrobneje spoznali in jih tudi aktivno podprli z vodenim procesom v omizjih in z opiranjem na skupinsko inteligenco. Če prihajate na dogodek s svojo pobudo, se pripravite na možnost, da dobite manjši ali večji pospešek od udeležencev.

Pristope in metode bomo natančneje predstavili na samem dogodku. Veselimo se lepe pustolovščine, ki jo bomo sooblikovali v nedeljo.