V imenu organizacijske ekipe vam sporočamo, da dogodek ‘’14. dan ekovasi - Evolucija Sobivanja’’ ODPADE.

Po najboljših močeh smo se v zadnjem tednu trudili pridobiti pozitivno mnenje NIJZ, a žal, neuspešno. 

Ukrepe, ki smo jih našteli, da jih lahko zagotovimo, niso bili dovolj za njihovo privolitev. Predlog za izboljšavo, ki so ga poslali kot odgovor na našo vlogo, je preveč zahteven, da bi ga lahko upoštevali ter izvedli dogodek po njihovih priporočilih.

Čakali smo skoraj do zadnjega, saj smo vsi upali v potrditev in možnosti izvedbe dogodka. Žal, ne tokrat.

Vseeno pa se VAM želimo, vsakemu posebej, zahvaliti - saj smo prijeli kar 101 spletno prijavnico. HVALA! 

V jeseni bomo organizirali še nekaj dogodkov, ki bo sprejel manj kot 50 ljudi - lepo vabljeni, da se prijavite in se srečamo na enem izmed njih!

Vse dobro,

Ekipa organizatorjev

*****************************

Na JZ koncu Slovenije se bo nekaj vendarle dogajalo v teh tednih … in da novica o odpovedi dneva ekovasi ne bo prehuda, je tukaj nekaj alternativnih manjših dogodkov, večinoma na Sončnem griču, a tudi na spletu. Nujne prijave na maile, navedene v povezavah!

  1. 9. vabljeni na Sončni grič na pohod za zdravje in čisto okolje.
  2. 9. od 14:00 do 16:00 bo preko ZOOM-a spletni dogodek (v angleščini): Strengthening collaboration between community-led initiatives and local authorities for regional sustainability (povezava za ZOOM). Predstavljeni bodo navdihujoči primeri sodelovanja ekovasi in podobnih skupin z lokalno oblastjo, podjetniki, univerzami ipd.
  3. 9. ste dobrodošli na dan odprtih vrat na Sončnem griču, skupnostnem projektu v Slovenski Istri.

Zainteresirani se lahko dan zatem, 27. 9., udeležite brezplačne enodnevne delavnice CLIPS, inkubator za trajnostne skupnosti, ki bo potekala ves dan. Število udeležencev je omejeno! (Več o delavnici spodaj...)

  1. 9. od 9:30 do 12:00 bo mreža ECOLISE iz Bruslja štartala program Skupnosti za prihodnost. To bo dogodek bolj “politične” narave z EU veljaki, ampak je odprt; če želite videti, kako predstavniki eko-skupnosti komuniciramo s temi veljaki, lahko spremljate dogajanje -- kako se povezati in prijaviti, poglejte tukaj.

CLIPS ali "inkubator za trajnostne skupnosti", je podporni program za skupine v začetnih fazah razvoja in za take, ki se znajdejo v slepi ulici. Nastal je skozi večletno sodelovanje 10 ekovaških mrež iz vse Evrope. Z modelom CLIPS sistematično ugotovimo probleme in se pri njihovem reševanju opremo na obsežen nabor skupinskih metod, procesov in vaj.

Na enodnevni delavnice bosta Nara in Manja predstavila osnove CLIPSa -- pet plasti modela ter kako se neravnovesja med njimi odražajo v skupinski dinamiki. Izpostavila bosta ključne elemente sodelovanja, o katerih je pomembno razmišljati, preden stopimo na skupno pot, katere so najpogostejše pasti v začetni fazi in kako si pomagati, ko se v njih ujamemo.

Nara in Manja sta soustanovitelja Sončnih gričev Istre, kjer že sedmo leto izkušata radosti in izzive skupnostnega sobivanja. 

Kdaj: 19. septembra 2020, od 10. do 22. ure.
Kje: Ekovas Mokri potok (blizu Kočevske reke)
>>> PRIJAVA >>>
 
Si lahko predstavljate sanjsko življenje v idilični naravi v krogu somišljenikov?
 
Ne, ekovasi niso takšni prostori iz sanjskih predstav, kjer se cedita med in mleko. Ekovasi so kraji za prizemljevanje sanj in objem z realnostjo. Kakor se dež pojavi iz neba in se zlije v prej nevidne hudourniške in potočne struge, tudi naše sanje o sobivanju stečejo v smereh, ki jih ne bi nikoli mogli predvideti. Neka dolina, neko sedlo si nas nazadnje vzame za svojega in se poroči z nami. V skupnosti se ustalimo kot voda in najdemo z drugimi. Tisti, ki ne znajo biti voda, oddrsijo stran kot led ali izpuhtijo kot para. 
 
Vse je v redu, tudi para in led sta voda! Pa vendar bomo na dnevu ekovasi praznovali značilnosti vode, ki se prilagaja posodi ali strugi, ki ji daje dom. Praznovali bomo povezovanje, prilagajanje, premagovanje ovir, praznovali bomo organsko evolucijo ekovasi z vsem lepim in težavnim kar spada zraven. Ali obstaja boljši prostor za povezovanje z duhom vode kot vas, ki nosi ime Mokri potok?
 
Čemu voda in prilagodljivost? No, v negotovih časih, ko niti ne vemo, ali bo zbiranje v večjem številu sploh mogoče, nam drugega kot prilagodljivost ne preostane. 
 
Program bo, kot je tradicija že več kot 10 let, potekal po metodi odprtega prostora z obilico zanimivih predavanj, delavnic, prikazov, pogovorov, hrane, glasbe in še bi lahko naštevali. Število mest je omejeno, zato nas spremljajte in kar pohitite s PRIJAVO!
 
20. septembra, po dnevu ekovasi, sledi na isti lokaciji še jesensko permakulturno srečanje.
 
Dan ekovasi se že četrtič pridružuje praznovanju Evropskega dne trajnostnih skupnosti z dogodki v praktično vseh državah po Evropi. Začelo se je v Naklem, kjer so srečanja potekala od leta 2008, nadaljevalo na Razaziji v letu 2011, na Pomjanu 2012, v Art središču ob vasi Središče 2013, v Mokrem potoku 2014, na Sončnem griču 2015, v Podgradu pri Vranskem 2016, v Frankolovem 2017, v Jakobskem dolu 2018, na Sončnem griču 2019.