V imenu organizacijske ekipe vam sporočamo, da dogodek ‘’14. dan ekovasi - Evolucija Sobivanja’’ ODPADE.

Po najboljših močeh smo se v zadnjem tednu trudili pridobiti pozitivno mnenje NIJZ, a žal, neuspešno. 

Ukrepe, ki smo jih našteli, da jih lahko zagotovimo, niso bili dovolj za njihovo privolitev. Predlog za izboljšavo, ki so ga poslali kot odgovor na našo vlogo, je preveč zahteven, da bi ga lahko upoštevali ter izvedli dogodek po njihovih priporočilih.

Čakali smo skoraj do zadnjega, saj smo vsi upali v potrditev in možnosti izvedbe dogodka. Žal, ne tokrat.

Vseeno pa se VAM želimo, vsakemu posebej, zahvaliti - saj smo prijeli kar 101 spletno prijavnico. HVALA! 

V jeseni bomo organizirali še nekaj dogodkov, ki bo sprejel manj kot 50 ljudi - lepo vabljeni, da se prijavite in se srečamo na enem izmed njih!

Vse dobro,

Ekipa organizatorjev

*****************************

Na JZ koncu Slovenije se bo nekaj vendarle dogajalo v teh tednih … in da novica o odpovedi dneva ekovasi ne bo prehuda, je tukaj nekaj alternativnih manjših dogodkov, večinoma na Sončnem griču, a tudi na spletu. Nujne prijave na maile, navedene v povezavah!

  1. 9. vabljeni na Sončni grič na pohod za zdravje in čisto okolje.
  2. 9. od 14:00 do 16:00 bo preko ZOOM-a spletni dogodek (v angleščini): Strengthening collaboration between community-led initiatives and local authorities for regional sustainability (povezava za ZOOM). Predstavljeni bodo navdihujoči primeri sodelovanja ekovasi in podobnih skupin z lokalno oblastjo, podjetniki, univerzami ipd.
  3. 9. ste dobrodošli na dan odprtih vrat na Sončnem griču, skupnostnem projektu v Slovenski Istri.

Zainteresirani se lahko dan zatem, 27. 9., udeležite brezplačne enodnevne delavnice CLIPS, inkubator za trajnostne skupnosti, ki bo potekala ves dan. Število udeležencev je omejeno! (Več o delavnici spodaj...)

  1. 9. od 9:30 do 12:00 bo mreža ECOLISE iz Bruslja štartala program Skupnosti za prihodnost. To bo dogodek bolj “politične” narave z EU veljaki, ampak je odprt; če želite videti, kako predstavniki eko-skupnosti komuniciramo s temi veljaki, lahko spremljate dogajanje -- kako se povezati in prijaviti, poglejte tukaj.

CLIPS ali "inkubator za trajnostne skupnosti", je podporni program za skupine v začetnih fazah razvoja in za take, ki se znajdejo v slepi ulici. Nastal je skozi večletno sodelovanje 10 ekovaških mrež iz vse Evrope. Z modelom CLIPS sistematično ugotovimo probleme in se pri njihovem reševanju opremo na obsežen nabor skupinskih metod, procesov in vaj.

Na enodnevni delavnice bosta Nara in Manja predstavila osnove CLIPSa -- pet plasti modela ter kako se neravnovesja med njimi odražajo v skupinski dinamiki. Izpostavila bosta ključne elemente sodelovanja, o katerih je pomembno razmišljati, preden stopimo na skupno pot, katere so najpogostejše pasti v začetni fazi in kako si pomagati, ko se v njih ujamemo.

Nara in Manja sta soustanovitelja Sončnih gričev Istre, kjer že sedmo leto izkušata radosti in izzive skupnostnega sobivanja. 

KDAJ: sobota, 21. september 2019, od 10. do 22. ure
KJE: Sončni griči Istre, Hrvoji

Medtem ko na svetu dvigujejo preplah zaradi podnebnih sprememb, v ekoloških skupnostih pravimo: upočasnite in uživajte!
Vsega potrebnega za srečo je že dovolj. Dušijo nas viški. Če polno zajamemo vse, kar zares potrebujemo: čist zrak, izvirsko vodo, zdravo hrano, objamemo prijatelje, sede ob topli peči in prijetnem klepetu, je to kakovost, za katero je potrebno tako malo, a nam da tako veliko. Tega se je treba učiti, v tem uživati.

ODPRT PROSTOR
Z metodo odprtega prostora bomo sooblikovali vsebine našega srečanja. “Odprti prostor” daje priložnost vsem tistim, ki želite znanje ali osebne izkušnje deliti z drugimi - v obliki delavnic, predavanj, predstavitev ipd. Prosimo, da prinesete s seboj vse potrebno, da tudi sami ponudite kakšno vsebino.

KAJ DOGAJA PO SLOVENIJI
Na dogodku boste lahko ponovno predstavili svoje projekte oz. organizacije, od kod prihajate in kakšen je vaš cilj. Predstavitev bomo izvedli v obliki “odprte tržnice”. Organizacije, ki se želijo predstaviti naj se vpišejo tukaj. Poslali vam bomo dodatna navodila glede predstavitve.

“AKVARIJ” 
Z metodo akvarija (Fish Bowl) bomo odprli pogovor o ključnih vprašanjih, izmenjave mnenj med nosilci slovenskih ekovaških pobud ob aktivnem sodelovanju publike.